Je ziet het woordje regelmatig voorbij komen op dieet- en voedingssites: keto. Is het een Japans bordspel of een hippe nieuwe drug? Nee, het is de afkorting voor “ketogeen dieet“, een voedingspatroon waarbij je veel vetten en weinig koolhydraten eet. Wat is het idee achter dit dieet, dat op het eerste gezicht eerder klinkt alsof het je dik gaat maken? En werkt het ook echt? Lees hier een korte gids over keto!
Bekijk meer over het keto dieet
Maken vetten je dan niet, eh, vet?
Vetten zijn heel lang weggezet als ongezonde dikmakers. Nou is het waar dat verzadigde vetten de kans op aderverkalking kunnen vergroten. Maar wat je écht dik maakt, is de overmatige consumptie van koolhydraten: suikers, granen, rijst en pasta. De golf van obesitas in het Westen is vooral ontstaan doordat we te veel calorieën in de vorm van koolhydraten binnenkrijgen.
Tegenwoordig weten steeds meer mensen dat suikers en koolhydraatrijk voedsel de échte boosdoener is als het op dik worden aankomt. En dat (onverzadigde) vetten de basis kunnen zijn van een gezond en natuurlijk dieet.
Wat eet je bij een keto dieet?
Als je keto gaat doen, eet je minder suikers en andere koolhydraten, en meer vetten. Zorg je dat je maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet. Daarbij verhoog je de inname van vetten. Vooral plantaardige, onverzadigde vetten (zoals die in olijfolie, margarine, kokosnoten, avocado’s, noten) worden aanbevolen.
De hoeveelheid calorieën die je via vetten binnenkrijgt mag wel 75% van je totale voeding vormen! Bij dit dieet zorg je ook dat je voldoende eiwitten en groenten binnenkrijgt.
Hoe werkt het ketogeen dieet?
Suikers en koolhydraten zijn heel makkelijk door ons lichaam te verbranden en leveren veel energie op. Koolhydraten die je lichaam niet direct gebruikt kunnen ook snel worden omgezet in glycogeen, een stof die wordt opgeslagen in je lichaam. Hoe meer glycogeen je opslaat, hoe meer je aankomt.
Bij keto beperk je de inname van koolhydraten sterk. Daardoor dwing je je lichaam om andere stoffen te verbranden voor de energie die het nodig heeft. Het gaat de vetten uit je lichaam verbranden – je lichaam komt in een toestand die ketose, vetverbranding, wordt genoemd. Omdat dit dieet de toestand ketose genereert, wordt het een keto-geen dieet genoemd.
Ook spreekt je lichaam tijdens ketose de reservevoorraden glycogeen in je lichaam aan. Daardoor val je langzaam af. Omdat er geen overschot van koolhydraten in je voeding is, worden er geen nieuwe voorraden glycogeen aangemaakt. De lichaamsmassa die je verliest bij keto komt dus niet terug.
Wat ervaar je bij het dieet?
Als je een paar dagen een dieet met meer vetten en minder koolhydraten volgt, merk je een paar veranderingen. Veel mensen merken dat hun concentratievermogen beter wordt, en dat ze meer energie hebben. Na een paar weken zou je duidelijk moeten zien dat je aan het afvallen bent.
Door de verbranding van vetten gaat je adem een beetje zoetig ruiken. Dat is een teken dat je lichaam in ketose is. Als je daaraan twijfelt, dan kan je eventueel gebruik maken van ademtests of urinetests. Die geven snel aan of je inderdaad vet aan het verbranden bent.
Is het keto dieet gezond?
Als je te zwaar bent kan een keto dieet gezond voor je zijn. Er worden zo veel medische problemen veroorzaakt door zwaarlijvigheid, dat afvallen dan altijd een aanrader is. Als je denkt dat je dat het beste kan doen door dit dieet te volgen, dan is dat zeker een poging waard.
Wel zitten er een paar haken en ogen aan het ketogeen dieet. Probeer om vooral onverzadigde en plantaardige vetten binnen te krijgen. De verzadigde vetzuren in boter, vlees, kaas en zuivel zijn minder gezond. Als je daar te veel van binnenkrijgt, loop je een hogere kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
Ook bevatten veel producten met koolhydraten erin andere, nuttige stoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Als je een ketogeen dieet gaat volgen doe je er goed aan om die stoffen op een andere manier (met je voeding of via supplementen) binnen te krijgen.
Heb jij een medische aandoening waardoor je voorzichtig moet zijn met wat je eet? Dan is het altijd aan te raden om een nieuw dieet eerst te overleggen met je arts. Dat geldt ook voor het keto dieet.
Is dit een makkelijk dieet om vol te houden?
Keto is vaak best een lastig dieet om te volgen. Veel mensen zijn dol suiker, koek, pizza, pasta en broodjes – allemaal bronnen van koolhydraten. Zeker als je een echte zoetekauw bent, kan je veel trek hebben in etenswaren die vol zitten met koolhydraten. En omdat je bij keto echt heel weinig koolhydraten mag binnenkrijgen, kan één koek of broodje al te veel zijn om het dieet goed te laten werken. Ook zijn ingrediënten met veel koolhydraten al eeuwen de basis van onze maaltijden – elke dag eet je wel iets dat tarwe, rijst of andere granen bevat.